2014-10-02

Björk - Venus as a boy (1993)

Första gången jag såg en musikvideo som verkligen fångade mig, det var 1993, jag var 12 år gammal, och videon var Björks Venus as a boy. Det är egentligen en mycket underlig musikvideo med en väldigt simpel handling och en mystisk titel, men det är helheten och stämningen i den som är så fascinerande. Björk står där och steker ägg i sina färgglada kläder med håret uppsatt i små hopsnurrade knutar. Och köket hon står i är lika färgglatt som henne själv med glittriga gardiner och gammeldags kökshanddukar. Ett modernt inredningsprogram hade inte kunnat göra ett bättre jobb med att personifiera exakt den jag ville vara just då, genom den där musikvideon.

Videon är regisserad av Sophie Muller, som numera har en gedigen bakgrund som musikvideoregissör, men som först gjorde sig ett namn med Annie Lennox och Eutyhmics under 80-talet och början på 90-talet. Hon har gjort några av 90-talets mest ikoniska musikvideor som No Doubts Don't Speak och Blurs Song 2. Muller har jobbat med många av våra kvinnliga världsstjärnor och gjort så väldigt troget. På senare år har hon gjort videor som Rihannas Stay och Pinks True Love och många många fler. Listan är lång.

Men för att återgå till Björk. Det sades redan med den här videon att Björk inte bara var en talangfull musiker utan också en bra skådespelerska, men med tiden blev det ganska uppenbart att Björk var sig själv i allra högsta knasiga grad. Och den där härliga, knasigt sprudlande, men eftertänksamma personligheten som hon har lyckades verkligen Sophie Muller framhäva i den här musikvideon.

Videon är inspirerad av Björks favoritbok på den tiden, L'histoire de l'oeil (Historien om ögat), som handlar om ett par tonåringars sexuella perversioner. Vid ett tillfälle använder sig den ena karaktären i boken ett kokt ägg för att tillfredsställa sig själv med. Genom en missuppfattning hos Muller att det handlade om ett stekt ägg uppstod idén till musikvideon. Och visst är det en väldigt tydligt sensuell underton i videon också?



Björk - Venus As A Boy HD/HQ from Farías, J. Eduardo on Vimeo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar