2014-11-19

Meat Loaf - I'd Do Anything for Love (1993)

Från slutet av 70-talet inleds en ny era inom hårdrocksmusiken där den mäktiga powerballaden öppnar upp musikgenren för en helt ny publik och gör hårdrocken betydligt mer radiovänlig. Powerballaderan har förmodligen sin höjdtopp i slutet av 80-talet för att nå sin kulmen i samband med Scorpions Wind of Change 1991. Eran avslutas sedan med några enorma monsterhitar till låtar där Guns N' Roses står för ett par av dem och Meat Loaf nog står för den som i åtminstone i mina ögon var den allra största hiten (med det allra längsta namnet), I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That).

Den klassiska musikvideon är en typ av kortfilm där historien är baserad på Kärleken och odjuret och Fantomen på operan. Videon är oerhört påkostad och mycket välgjord, vilket gör att den i många hänseenden står sig än idag. Den är också regisserad av den numera stora actionregissören Michael Bay (Armageddon, Pearl Harbor, Transformer). Det enda som sticker mig lite i ögonen är den "lesbiska vampyrscenen" som känns väldigt daterad och helt onödig, den tillför ingenting till storyn.

Den kvinnliga sångerskan som sjunger de sista raderna i låten är för övrigt inte den kvinna som medverkar i videon. I videon är det en skådespelerska vid namn Dana Patrick. Sångerskan heter Lorraine Crosby, men var vid tiden då låten släpptes endast känd under namnet Mrs. Loud. Men då hon inte använde sitt riktiga namn som upphovsman när låten släpptes så har hon inte heller fått några royalties för låten. Meat Loaf hävdar dock att allting har gått rätt till och att hon fick betalt för sin insats i studion, samt att han aldrig har försökt mörka detta utan tvärtom propsade på att hon skulle använda sitt riktiga namn.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar